04-08-11

23 maanden gloria - met vakantie

Top tien - momenten van gloria's zomervakantie 2011: (de aparte onderdelen zijn onderling inwisselbaar)

10. crêpepapieren bloemen kopen het strand van mariakerke.
"hoeveel kost die roos?" "twee" "twee schelpjes?" "nee, madam, twee handjes. maar het kindje is nog klein. twee kindjeshandjes zijn goed" en gloria op stap met haar netgekochte roos van twee handjes schelpen. twee minuten later is de roos om zeep.

9. hollen op de 'playtown'zone van camping de lakens in bloemendaal.
waarom moet dat toch altijd een engelse naam hebben? waarom kan je niet gewoon zeggen: campingplek met veel ruimte voor kleine kinderen? soit. de duincamping is superdelux, het gezelschap (maaike, katrin, lex, louis en stef) zo mogelijk nog beter. er wordt vier dagen lang gekookt, afgewassen, gewassen, gespeeld met zand en water (modder!), gesprongen op de ontelbare trampolines, getraind in het snel opzetten van een tent, alsook het snel afbreken, er wordt gehoffen, getrokken en geduwd op de weg naar het strand. al lachend noemen we ons gezelschap: fc de trekkerkes. ge moet niet lachen: probeer maar eens met vier klein mannen en drie buggy's op een elegante manier door de duinen naar het strand te struinen.

8. elke dag een ijsje.
of het zal niet veel schelen. een wederkerend lied: 'ijsje ijsje ijsje ijsje ijsje'. waterijs, cornetto, schepijs, vanille, chocolade,pistache, rum en rozijnen. u kan het zo gek niet bedenken: gloria eet en verteert en wil vooral nog en nog en nog.

7. achter de eenden van het veluwemeer.
met de badmintonraket in de hand kom je door het ganse land. of kan je in elk geval achter eenden jagen. moet gloria gedacht hebben. het kind is zo vriendelijk en sociaal opgevoed dat ze spontaan haar eten deelt met haar nieuwe vrienden. die daar natuurlijk van profiteren en op elk (on)bewaakt moment aan (en in!) onze tent staan om te bedelen voor voedsel. daarbij wordt gloria geholpen door haar buurman storm.

6. de ochtendstond heeft goud in de mond.
het moet gezegd: 6 uur blijft afgrijselijk vroeg voor wat ze in de volksmond al lachend 'vakantie' noemen. maar wanneer het niet regent en ge gloria met haar gele katsjoe bottekes een dam ziet bouwen en vissen ziet vangen, verdwijnen die besognes als sneeuw voor de zon. alles!voor!het!kind! en wijle zijn allang blij dat de nachten relatief rustig zijn.

5. de gezamenlijke maaltijden in beachhouse 25 in groede.
hij een vissoep, zij een duikboot (vissticks met appelmoes en frieten) en ik een salade. we zouden het bijna chronometreren, maar gloria slaagt er in om bijna 20 minuten in haar kinderstoel te zitten en rustig van haar gefrituurd eten te smikkelen. wij eten met haar onze eigen plats, kijken naar elkaar en zien dat het goed is. rust aan de eettafel. waar zullen we dat schrijven. en ondertussen schijnt de zon ook wel een beetje.

4. vuil kind schoon kind.
niets fijner dan een volgeprost kind dat zich tegoed gedaan heeft aan zand en water (modder dus), gras en chocolade, helemaal op van de voorbije dag omdat het haar benen van onder haar lijf gecrosst heeft. nog fijner wordt het wanneer dat vuile kind naar viooltjes en rozewater ruikt en proper lurkt van een flesje warme melk. toegegeven, gloria zou gemakkelijk uit een beker kunnen drinken maar dat flesje blijft zo schattig. omdat ze dan in alle posities haar melk kan opslobberen. die voldaanheid na die 250 ml hemels vocht en een bijna slapende peuter in je armen is absoluut heerlijk.

3. de communicatielogica van een peuter.
eerst was er alleen maar gebrabbel, toen volgde de onverstaanbare woorden en nu groeit gloria's woordenpallet met de dag. poes, eend, paard, koe, stoel, stok, vliegtuig, eend, giraf, kindje, auto, bus, trein .... je kan het niet zo gek bedenken of ze spreekt het uit. en het allerstrafste is dat gloria met een franse 'r' spreekt. we horen haar dus gieterrrrrrrr, kikkerrrrrrr en daarrrrrrrr zeggen. als ze op de trap naar boven kruipt en ze stoot haar knie, dan zegt ze: "pijn". "heb je je pijn gedaan, gloria?" "ja" "waar heb je je pijn gedaan?" "poep" "heb je pijn aan je poep?" "ja mama ja" dat is ook iets nieuws. de 'ja' of de 'nee' die na papa of mama herhaald wordt. alsof wij er echt niks van begrijpen. ja, mama, ja. en als ik haar dan vraag: "was het een fijne dag, gloria?" "ja, mama, ja". en het allermooiste: "ben je blij dat je er ben?" "ja, mama."

2. fietsen in de duinen tussen groede en nieuwvliet.
de zon gaat onder. de hemel trekt open. de wind waait. we zingen: "heerlijk om ballon te varen ja dat vinden we reuzefijn" van pippi langkous. gloria zit als een prinses in haar gehuurde fietskar die achter mijn fiets gemonteerd is. ze pulkt haar sandalen los. haar gezicht vol met zand. ze zingt: "miamo miamo" vanwaar dat liedje komt, weet niemand. maar ze zingt het met overtuiging. ook het liedje van haar naam is haar nu welbekend. 'hiep hiep hoeraaaaa'

1. het geluk van samen te zijn.

 

20:11 Gepost door cien schelkens | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

wat heb ik gelachen met nr.3! hilarisch :-)
en wat ben ik fan van nr. 2!
maar wat ben ik blij met jullie absolute topper!
blijf ervan genieten in alle maten en gewichten.

hele dikke kus
X

Gepost door: mus | 04-08-11

De commentaren zijn gesloten.