18-09-11

25 maanden gloria

'ze is heel flink, maar haar oren staan soms op haar gat, mama', klinkt het antwoord (op de vraag 'hoe doet gloria het?) van één van gloria's verzorgsters in de peutertuin. tja. gloria luistert niet altijd even goed. ze doet eigenlijk gewoon haar goesting. pas op, ze is niet compleet ongehoorzaam. ze is gewoon een beetje eigengereid. ik maak me er op zich geen zorgen over, want ze is ook heel sociaal en medelevend en betrokken en geëngageerd, waarmee ik bedoel dat ze alle duiven en eendjes van haar boterhammen mee laat genieten en ze iedereen mee laat eten van haar eten en mee laat drinken van haar sapjes en ze tegen iedereen nen vriendelijke goeiendag zegt en met twee woorden spreekt. ze heeft nog niet zoveel inlevingsvermogen, maar dat ligt aan de leeftijd denk ik. als we (na weken) toch nog eens proberen om samen een kleine hap te eten op een terras onder een parasol, weten we meteen waarom dat zo weinig doen. de diensters maken de fout om haar kindermaaltijd te brengen vooraleer wij kunnen beginnen. resultaat: gloria haar eten is op wanneer wij aan dat van ons moeten beginnen. verder resultaat: mamezel blijft niet meer op haar stoel zitten, valt alle andere gasten lastig, wil naar de wc om te pissen maar vooral om haar 'antjes wassen', zaagt voor een groene lolly en een ijsje terwijl ze net een ijsje op heeft en heeft geen oog voor alle kleurboeken die ik op de tafel dresseer. en wij schrokken onze veel te romige pasta naar binnen en fietsen met een volle maag naar huis.
gloria heeft geen geduld (ze zet zich met een kont vol stront op de pasgewassen witte badmat omdat ze geen zin heeft om te wachten tot vaderlief met een vochtig doekje de badkamer komt binnengestormd). maar wel veel fantasie. sinds een paar weken is ze helemaal into poppen en vermaakt ze zich kostelijk met die dingen aan- en uit te kleden en te slapen te leggen. vanmiddag laadde ze haar hele poppenwagen vol met al haar poppen, knuffels, kussens en dekentjes en ging ze gezellig een blokje om met haar hele huishouden, constant commentaar geven natuurlijk. gisteren was ik getuige van het eerste telefoongesprek met mijn dochter. de telefoon is - zoals bij elke tweejarige waarschijnlijk - een zeer gegeerd goed. ze speelt er de hele tijd 'hallo' mee, maar als het dan een echt telefoongesprek is, dan houdt ze haar lippen stijf op elkaar. gisteren niet dus: 'oria paardeolen gezeten'. ik helemaal emotioneel. ontroerd om het wonder van de taal, ontroerd door het feit dat zo'n minimenske toch onwaarschijnlijk goed geprogrammeerd is: dat leert kruipen, stappen, eten, praten, op het potje gaan .... alsof het de normaalste zaak van de wereld is. toegegeven, het loopt niet altijd van een leien dakje, maar die basinstincten zijn zo natuurlijk verweven met het opgroeien van zo'n kind dat ik - als ik er bij stilsta - enorm emotioneel van word. fier ook. zo fier op mijn meisje. omdat ze liedjes afmaakt, omdat ze haar banaan in stukjes snijdt, er melk bij doet en er milkshake van maakt, omdat ze 'offie' maakt voor ons - tot treurens toe, tot ge in de luster zou zitten van de cafeïne als ge al die koffies zou opdrinken - omdat ze 's ochtends zegt: 'opstaan papa', pardon: 's morgens 'gilt': opstaan. omdat ze in de crèche naar de trampoline rent, zich omdraait en opnieuw 'gilt': daaa-aaag mama. dan vervagen de momenten dat je haar liever kwijt bent dan rijk. dat lijfje wanneer ze in haar blootje de living rondrent, dat bezwete voorhoofd wanneer ze de benen van onder haar lijf rent, de fierheid wanneer ze haar klokrokje aanheeft ....
met dank aan iedereen die van gloria's tweede verjaardagsfeest opnieuw een onvergetelijke middag maakte.

21:47 Gepost door cien schelkens | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Schitterend toch zoals die meid zich 'ontpopt'!!! Wacht maar, binnen 12 jaar komen daar de eerste schoonzonen 'in spe' de de 'dorpel' plat lopen!! En al klinkt dat nu nog heel ver, het gaat allemaal zo snel!
Ondertussen zou ik zeggen: geniet van deze meid die nu al harten doet sneller slaan (ook het mijne :)! )
tot de volgende, (ik kijk er al naar uit!)
karin

Gepost door: karin | 18-09-11

De commentaren zijn gesloten.