16-10-11

26 maanden gloria

Gloria zingt  nog altijd graag. En veel. Wij zingen ook nog altijd graag. En veel. Zonder dat we het beseffen. Want het is een stukje van onszelf, dat zingen. Niet dat we gezegend zijn met de meest heldere stemmen maar ‘it does the job’. Kinderlogica is fascinerend, kinderen linken dingen aan elkaar die wij niet zouden linken. Zo zingen we elke keer we in de dierentuin halt houden bij de giraffen, ‘dikkertje dap’ van annie m.g. schmidt. Ik was in een vorig leven nogal fan van herman van veen en hij heeft er ooit eens een liedje van gemaakt. Dus dat zit nog helder in mijn hoofd. Dikkertje dap vertelt in het liedje dat hij rode laarsjes heeft gekregen. ‘dat is knap’, zegt de giraf. Afgelopen week waren we in de schoenwinkel voor een nieuw paar winterschoenen – de vorige zijn natuurlijk te klein – veel keuze was er niet omdat ze nog maar een 22 heeft (de aard naar haar moeder, ik loop nog altijd rond met een 36), maar het paar dat ons restte voldeed aan mijn wensen. Gloria mocht de kleur kiezen: rood of groen. Waarop ze heel triomfantelijk zei: ‘rood dikkertje dap van de giraf’. Dan ben ik zo fier, maar zo fier ….
Ik merk heel duidelijk dat ze twee- en driewoordenzinnen maakt: gloria wil uit/papa open maken/gloria koffie maken/tasje thee drinken/taartje eten mama/oma opa fiets/opstaan iedereen ... met momenten blijft het gissen, dan verstaan we geen knijt van wat gloria zegt. maar stilletjes aan wordt het helderder en helderder. met een kleine kanttekening dat we toch eerder verbaasd zijn over de liedjes die ze 'afmaakt'. het liedje van de zeven kabouters bijvoorbeeld. één die heeft zijn.... (en dan gloria) muts verloren, twee die heeft een (idem dito gloria) lange baard. het blijft onwezenlijk schattig, zo'n minimensje dat zich duidelijk probeert te maken door taal. overal waar gloria op visite komt, zwaaien de deuren open, af en toe een frustratiehuilbui om iets dat ze niet krijgt of iets dat ze nog niet kan, middagdutjes thuis zijn belachelijk. 'daar doe ik niet meer aan mee', denkt die gloria. heel soms lukt het nog, wanneer ze in slaap valt in de fietsstoel en we haar dan stilletjes kunnen overdragen naar haar bed. maar meestal is het kwaadheid en ergenis als we haar verplichten om zich even in stilte bezig te houden tussen 12 en 14 uur. elk kind is anders. ik heb het gevoel dat ik haar best wel kan doorgronden en dat ik best wel weet hoe ze ineen steekt. maar het blijft een belevenis, zo'n opgroeiende peuter. samen koekjes bakken staat momenteel in de top-3 van de meest fijne activiteiten samen. horen daar ook bij: naar de kinderboerderij, naar de bibliotheek en naar de efteling. groot succes, die efteling, alhoewel ik er eerst wat sceptisch tegenover stond. ze is nog maar 2, meneer. maar vanaf seconde 1 bij de dansende schoentjes was gloria niet meer weg te slaan uit het sprookjesbos. ze luistert goed (in de zin van 'luisteren' naar een lied of een verhaal, niet altijd in de zin van luisteren naar pa en ma) waardoor ze bij elk sprookjesitem wel even halt hield om te onderzoeken wat dat nu juist inhield. ik persoonlijk was vooral blij dat ik erin ben geslaagd om de jef neve-foto te hermaken met in de plaats van een kleine jef, een kleine gloria. in de documentaire 'goudvis' die een dik jaar geleden over jef neve ging, zal ik nooit de foto vergeten waarop een vierjarige jef met zijn oor op de paddenstoel van het toverbos van de efteling plakt. uit die stenen paddenstoelen komt klassieke muziek en het kind was blijkbaar met geen stokken van dat roodwit ding te krijgen. gloria was iets minder onder de indruk van bach, maar kom: daar doen we niet moeilijk over.
in het bootje op de efteling-mekong waanden we ons een half uur in vietnam - de schreeuwerige families in dezelfde joggingpakken namen we er met veel plezier bij - het kabbelende water schitterde in de zon, de nepmuziek maakte ons rustig, de meerkoetjes en eenden hadden het erg naar hun zin. en gloria maar boterhammen gooien naar die zwemmerkes. 'nee, gloria, kleine stukjes, niet in één keer'. en lap, daar gaat de volgende boterham het water in.

 

21:47 Gepost door cien schelkens | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

!!!
lang leve gloria
!!!

Gepost door: mus | 19-10-11

jeuj!!!
lang leven gloria!!!

Gepost door: mus | 19-10-11

De commentaren zijn gesloten.