07-11-11

27 maanden gloria

het is me wat, zo'n tweejarige dreumes in huis. 'gloria zelf doen' is de meest gehoorde mantra van de afgelopen weken. werkelijk al-les wil ze zelf doen: aankleden, uitkleden, tanden poetsen, ijskast inladen, ijskast uitladen, tafel dekken, drinken ingieten, eten opscheppen, fietshelm vastklikken, fietsgordel vastklikken, de trap af naar de kelder, de trap op naar boven, op het potje, of toch liever op de grote wc, boekje lezen, tv aanzetten, tv uitzetten, met de afstandsbediening gooien, schoenen aan, schoenen uit ... het moet gezegd: ik ben zeer tevreden over het initiatiefrijke karakter dat mijn dochter toont, maar is met momenten toch ook enorm enerverend. elke handeling is een aanleiding om haar eigengereidheid en haar koppigheid te tonen. wil je een glaasje appelsap gloria? ja, mama, gloria zelf doen. dan pakt ze de fles met haar minihandjes natuurlijk verkeerd vast en giet ze de helft van de inhoud over de tafel. het koekje dat ze al vast heeft, sopt ze dan gretig in het sap dat zich verspreid op het tafelblad. de pret kan dan helemaal niet meer als ze nog ergens een papieren zakdoekje vindt dat ze in honderd stukjes scheurt en dan lekker laat pletsen in het goudgele vocht. nee, mama, niks - is het laatste nieuwe. gaat gloria mee in bad? nee, mama, niks. gaan we even met de fiets naar de winkel? nee, mama, niks. langs de andere kant is haar enthousiasme soms zo groot - ja, mama, joepie jeuj - wanneer ze een peer krijgt of wanneer ze haar nieuwe jurk mag aantrekken, dat dat dan weer allemaal compenseert. ze kan echt keihard roepen en zingen. van een rustig kinderliedje als 'in de maneschijn' of 'we stegen met een zucht' schiet dan niet meer veel over. want ze keelt al haar amandelen uit haar kleine lijfje. als we chance hebben begint de dag met een medley. nee, begint de dag met de woorden: gloria wakker, mama papa opstaan. en dan met een stuk of vijf liederen na elkaar - zonder tussenpauze. ik kan u verzekeren, binnen de minuut ben je wakker. maar klagen doe ik op zo'n moment niet. ok, 6u is veel te vroeg voor een weekendochtend maar we zijn al lang blij dat ze een ononderbroken nacht heeft dat we niet zeuren over het vroege uur.
in de peutertuin is het nog altijd dolle pret. mona is haar favoriete vriendin. elke dag spelen en schilderen ze samen. maar er staat geen kindje met de naam mona op de kindjeslijst van 'de zeppelin'. gloria blijft beweren dat ze de hele dag met haar speelt en samen taartjes eet. volgens mij gaat ze dolgraag naar school gaan. waarschijnlijk na de paasvakantie op 16 april 2012. afgelopen maandag verzamelden een hoop enthousiaste en betrokken ouders in het klasje van juffrouw an van kleuterschool 't klavertje voor een infomoment voor het eerste kleuterklasje. waaronder ook wij, want wij vinden van onszelf dat we enthousiast en betrokken zijn. we kregen een bundel papier-tjes over het reilen en het zeilen, zaten op de stoel-tjes van het klas-je met de verschillende speelhoek-jes en de kapstok-jes voor hun jas-jes waar hun symbool-tje hangt en een bal-letje dat ze elke ochtend in een zak-je moeten steken en leerden dat we elke ochtend op een magneetbord-je met het symbool-tje moesten aanduiden of ons kind-je een half of een heel dag-getje zou blijven. we leerden ook dat we op woensdag een doos-je met een fruit-je in stukjes gesneden mochten meegeven en dat als de korst-jes nog aan de boterham-metjes van ons kind-je hingen, het opgegeten moest worden. als ons kind-je zijn korst-jes niet moest opeten van de betrokken en enthousiaste ouders, dan moesten we die er thuis al afsnijden. de directrice in hoogst eigen persoon kwam vertellen dat we een drankkaart-tje konden kopen voor thee, melk of water of dat je ook zelf je drinken van thuis mocht meegeven. maar dat bijna niemand dat doet, drank van thuis meebrengen. voor de rest niets dan lof voor de lieve, beetje puberale juf die gloria vanaf april in haar klas krijgt.
de afgelopen week in zeeland was intens en fijn. huisje aan het grevelingenmeer, op 15 minuten rijden van het noordzeestrand, woeste en wilde stranden, winderige ochtenden, warme middagen, weke meeuwen die gloria omcirkelden omdat ze de hele tijd 'meeuwen, broodjes eten' riep. maar schrik? wat is dat, schrik? gloria aait elke hond en kat die passeert. een tijdje geleden in het rivierenhof nog zelfs een roofvogel - veilig op een stokje en onder de goedkeurende blik van zijn baasje - maar toch. het is een felle, die gloria. benieuwd hoe dat gaat evolueren.

22:54 Gepost door cien schelkens | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

geniet dan nog maar van die laatste maanden schoolvrije Gloria!!
En hoe dat gaat evolueren? Niemand weet het, laat ons hopen dat ze het enthousiasme en het temperament behoudt!!!

Gepost door: karin | 08-11-11

een applaus-je voor gloria-tje!
:-)

Gepost door: mus | 10-11-11

doorslapen op de leeftijd van 2,
valt toch nog wel mee.
binnenkort ga ik (eigenlijk wel tegen mijn zin),
het 12 de slaap-nog-steeds-niet-door-jaartje in.

Gepost door: birgit | 10-11-11

De commentaren zijn gesloten.