09-02-12

30 maanden gloria

gloria zit volop in haar 'speelfase'. ik weet niet of ze het verschil beseft tussen fantaseren en doen, maar ze draait er haar hand niet voor om. de hele dag: popje ziek, popje plakker op buik, popje moet slapen, popje flesje drinken (waarop ze naar de ijskast gaat, melk eruit, trapje tegen het keukenwerkblad, flesje vullen met melk, trapje naar de kan waar de microgolfoven staat, de deur ervan opentrekt, flesje erin, druk op standaardknop 30 seconden, wachten op de biep, deur open, flesje warm) ... en zo voedt en verzorgt ze haar hele poppen- en knuffelarsenaal. ze is volgens mij wel begaan met haar medemensen. als er iemand huilt, dan haalt ze meteen een plakker boven. als er iemand mankt, merkt ze op 'pijn gedaan' en wanneer ze koekjes bakt, pakt ze er in voor opa en mams. ze gaat alleen de trap op naar boven om te kijken of jules in haar bedje ligt. je kan hele conversaties voeren die lijken alsof ze echt zijn.
'goeiedag mevrouw, koud hé'
'ja, heel koud' (met de nadruk op heeeeeeel)
'hoe heet jij?'
'pippi'
'pippi, dat is een mooie naam, heb jij ook nog een broer of een zus?
'zus'
'en hoe heet jouw zus?'
'poepoe'
'en heb jij ook een papa of een mama?'
'nee'
'ben jij helemaal alleen met je zus?'
'ja'
'wie maakt er dan eten?'
'tomatensoep met balletjes'
'kan jij dat zelf maken?'
'ja, gloria kan dat'.
en zo kunnen we nog wel even doorgaan. grappig is dat je echt wel dingen te weten komt.
'tessa boos' (tessa is haar lievelingsjuf van de peutertuin)
'is tessa boos geweest?'
'ja'
'waarom?'
'gloria wil schilderen'
'wou jij schilderen en mocht dat niet van tessa?'
'ja. gloria ook boos'
hilarisch toch, niet? dat soort heerlijke conversaties zijn er nodig om de koppigheid aan te kunnen. wanneer ze weigert om haar jas aan te doen wanneer het buiten vijf graden vriest, wanneer ze absoluut die bepaalde onderbroek wil aandoen die net de dag ervoor is volgeplast, wanneer ze dan uiteindelijk een andere onderbroek aandoet maar dat zelf wil doen en daar minutenlang over doet, veel te lang dat goed is voor een ochtendspits, wanneer ze haar leeuw niet mee wil nemen naar de peutertuin en na 2 minuten op de fiets begint te zagen 'ik wil mijn leeuw' en dat de hele weg tot aan de peutertuin zal volhouden: ik wil mijn leeuw ik wil mijn leeuw ik wil mijn leeuw. met roodbetraande wangen komt ze binnen en antwoordt natuurlijk op de vraag wat er is: 'ik wil mijn leeuw'. tja.
ondertussen wordt de ongeboren babyvrucht stilletjes aan een onderdeel van ons gezin. het wordt voor gloria allemaal iets visueler duidelijk (mama's buik dik), ze wast mijn buik en 's ochtends krijgen papa, mama en de baby een kus. als je haar vraagt hoe de baby gaat heten, zegt ze de naam (gelukkig niet helemaal verstaanbaar zodat je toch niet weet welke naam het kind zal krijgen). benieuwd hoe dat gaat evolueren.
het eerste kappersbezoek was een schot in de roos. ze had natuurlijk al gelezen over anna die naar de kapper ging en gezien hoe de zandkasteelbewoners hun haar knipten, dus ze was voorbereid. en superflink op haar oranje kapperstoel met haar eigen borstel en kam in haar hand. we hebben er nog altijd plezier van. 'kappertje spelen?' dan moet je in de stoel gaan zitten, krijg je een boekje om te lezen, begint ze te knippen en krijg je een stuk karton als spiegel in je handen gestopt met de vraag 'ben je mooi?' '10 euro alsjeblief mama'. zeg nu zelf, daar kan geen professionele kapper aan tippen.

23:14 Gepost door cien schelkens | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

En dan komt de dag dat ze zegt: ik wil kapster worden!!!!
En je haren als moeder letterlijk overeind gaan staan zonder kapperstussenkomst!!!!!
Maar troost je dan: dat gaat allemaal over :)))!

Gepost door: karin | 12-02-12

gewoon te gek die gloria.
heerlijke verhalen!!!

Gepost door: mus | 13-02-12

hoi,

ik las met tranen in de ogen je verhaal in Flair. en dan met de lach op mijn gezicht een aantal fragmenten van deze blog! wat een vrolijke meid heb je daar!
mijn zoontje is van juli 2009, dus heel herkenbaar wat je schrijft!
en wij zijn ook van het antwerpse (wilrijk, maar werken én creche in 2018 antwerpen)

hopelijk alles goed met de buikbaby?
en veel succes met Gloria's schoolstart!

knuffels van mijn zoon Adriaan en kleine broer Jonathan

Gepost door: anja | 16-02-12

hoi,
las daarnet in flair jouw verhaal. Het trok onmiddellijk mijn aandacht omdat ik nml. zelf met een openbuikje ben geboren. Dit is nu 33 jaar geleden. Toen konden ze dit nog niet op voorhand zien tijdens de zwangerschap en hebben mijn ouders dus ook een heftige periode meegemaakt. en ik natuurlijk ook. Maar na een lange weg van operaties is alles goed gekomen.
groetjes

Gepost door: sergeant cindy | 25-02-12

De commentaren zijn gesloten.