18-03-12

31 maanden gloria

binnen exact één maand zit gloria in de eerste kleuterklas. volgende week mag ze een halve dag gaan 'proefdraaien'. in de peutertuin zeggen ze dat ze zich soms verveelt en gloria zelf spreekt over niets anders dan: na de vakantie gaat gloria naar school. ik denk dat het typisch is voor de leeftijd dat er hoofzakelijk in de derde persoon enkelvoud wordt gecommuniceerd: gloria is wakker, gloria wil haar schoenen, gloria heeft honger, gloria is boos. maar de mooiste communicatieve momenten zijn natuurlijk wanneer de fantasie het een beetje overneemt.
- het is mooi weer buiten, gloria.
- dan zal ik het raam opendoen om het weer binnen te laten, mama

- kijk, mama, een regenboog (laat een korstje van haar boterham buigen op haar bord.)

- mag ik het licht uitdoen, mama?
- nee, gloria, dat gaat automatisch.
- waar is de tomaat, mama?

- (op de fiets, op weg naar de dierentuin) zeeleeuwen, gloria komt er aan hoor. nog eventjes wachten.

- hoe heten de apen, gloria?
- bananen, mama.

- (aan de telefoon) hallo mama, alles goed met jou?

ze is - volgens onze bescheiden mening - zeer goed ter taal. we hebben altijd op een volwassen manier tegen haar gepraat, misschien is dat daar wel een gevolg van. nooit echt kindjestaal gebruikt. maar wat ik mogelijk nog meer bijzonder vind, is dat ze ongelooflijk goed onthoudt, vooral dingen die echt wel al even geleden zijn. dingen die wij soms al vergeten zijn. ze onthoudt dat janne van de glijbaan in de speeltuin is gevallen, wanneer we een maand later op diezelfde glijbaan zitten. ze kent alle namen van de zeeleeuwen, meer dan ik onthoud. ze weet drie dagen later nog dat opa verdrietig is geweest. ze herinnert zich dat de trampoline een jaar geleden onder de sneeuw lag. ze vraagt me hoe het mijn knie is, een week nadat ik die gestoten heb aan de trap. ik vind het straf. maar ik vind het vooral heerlijk om gesprekken te voeren met mijn kind. dat is toch iets dat bepaalde momenten uit de afgelopen maanden en jaren op een bepaalde manier in het niets doen verdwijnen. ik blijf erbij dat elke leeftijd en elke fase zijn charme heeft, maar naast elkaar op een bankje over de flamingo's zitten en mijmeren over het waarom van hun roze kleur, tart toch vele andere momenten. (is omdat ze zoveel visjes eten, mama).

we zitten dus in een topperiode. en dat andere wonder groeit ook als kool. vorige week al bijna 900 grammen, heeft alles wat het nodig heeft. gloria overlaadt het kind met kussen en aaien. ze staat erop het regelmatig te wassen (kleine baby vuil) en checkt 's morgens of er al activiteit aanwezig is (kleine baby wakker?). het is aanwezig, maar ook niet te aanwezig. we genieten ook nog van de momenten met ons drieën. op een bepaalde manier gaat alles nu gemakkelijker. je kan zonder problemen samen een hele dag op stap zonder een verhuis te moeten meesleuren en gloria is best al voor reden vatbaar. een baby gaat dat helemaal overhoop zetten. maar het feit dat we dat met haar kunnen beleven, gaat daar een totaal andere dimensie aan geven.

20:48 Gepost door cien schelkens | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

super en oh zo ontroerend.
ben er helemaal week van geworden ;-)


lieve dikke kus X

Gepost door: mus | 19-03-12

Gloria is een top vrouwtje!!
Binnenkort 'grote' zus, dat zal wat worden!
Geniet nog van de tijd met z'n drietjes!
Liefs,
Kristel
xx

Gepost door: Kristel W | 20-03-12

Na 27 jaar werken bij spraakgestoorde kleuters is mijn beeld misschien wat misvormt, maar volgens mij is dit inderdaad een taalwonder!!!!
Maar als de talenten van papa en mama samen in haar gevat zijn, geen 'wonder'!!!
Ik sta elke keer toch weer verstomd van haar uitspraken!!! Ik zou ze graag eens 'live' horen!!!!!!!
En ondertussen geniet, maar dat doen jullie zeker!!!!

Gepost door: karin | 20-03-12

De commentaren zijn gesloten.