15-04-12

32 maanden gloria - aan de vooravond van haar nieuwe leven

haar rugzak staat klaar. haar schoenen zijn gepoetst. haar reserve-onderbroek en reservebroek in een plastieken zakje in haar rugzak. haar brooddoos is voorzien van een gloriasticker, haar fruit ligt klaar, haar boterhammen smeren we morgenochtend. gloria gaat naar school, naar de schapenklas van juf heidi in kleuterschool 't klavertje (binnenkort: campus de vlindertuin) in het hart van het boelaerpark. toegegeven, we hebben daar veel chance mee gehad. nooit gedacht dat gloria naar de school van onze eerste keuze zou kunnen gaan. onze buren hebben minder geluk. hun zoon is in 2010 geboren, moest zich afgelopen februari aanmelden om volgend schooljaar te kunnen starten en kreeg een brief met de mededeling dat er geen plaats is voor hem, eventueel in berendrecht of zandvliet. maar dat weten ze pas in juni. borgerhout-berendrecht: 20 kilometer. toch niet te doen? dan kan je al beter richting borsbeek trekken. er is weer veel rond te doen deze tijd. ook niet meer dan normaal, hoe moet het verder wanneer je je kind geen goeie leerstart kan geven?
maar gloria heeft geluk. en wij dus ook. enkele dagen voor de paasvakantie mocht ze al eens gaan 'oefenen' in de schapenklas. van 14 tot 15 uur was de afspraak. om 15u35 zat little miss g. er nog. ze wilde niet meer mee naar huis. dus heeft ze maar meteen het afsluitmoment van de klasdag meegemaakt en zat ze vrolijk tussen haar nieuwe klasgenoten tot die werden afgehaald door hun respectieve ouders of grootouders. gloria vond het helemaal prima: een juf met krullen en een naam zoals haar tante die veel foto's neemt en gloria al meteen een eigen kunstwerk liet maken. wit papier in een kartonnen doos met kleine opstaande randen, paar lijntjes verf erin, knikker erbij en maar bewegen met het ding om tot een abstract eindresultaat te komen. alsof gloria nooit iets anders gedaan had. natuurlijk met de nodige vragen: 'hoe heet jij?', 'ben jij blij?', 'mag ik jouw schortje aandoen?"
benieuwd hoe het morgen zal gaan. ze zeggen dat het ingrijpender is voor de ouders. niet dat ik van het oversentimentele soort ben, maar bij gloria's laatste peutertuinochtend brak mijn stem toch overduidelijk wanneer ik tegen tessa, evi, sarah, tatiana en kimberly 'probeerde' te zeggen: 'dankjewel om zo goed voor haar te zorgen.' allemaal eindes en beginnen. goed dat we kunnen eindigen en kunnen beginnen. anders zouden we echt een probleem hebben.
kleine baby piedfort heeft ondertussen al een tijdje een naam die gloria gewoon vrolijk declameert wanneer je het haar vraagt. gelukkig is ze niet altijd even verstaanbaar waardoor het soms toch nog wat gokken wordt, zelfs over het geslacht. we dachten dat het goed was om haar met naam en toenaam voor te bereiden op de komst van haar broerzus maar nu is ze net iets te enthousiast. maar ze is erg lief voor de buikbaby, geef het kind kussen a volonté en praat ertegen ('ik zal altijd voor je zorgen'). wij proberen haar grotezus-status af en toe wat te misbruiken. 'grote zussen slapen een hele nacht in hun eigen bed, gloria' of: 'grote zussen eten flink hun bord leeg' of: 'grote zussen gaan flink op hun potje.' dat laatste euvel is sinds een dikke week verholpen: gloria plast en kakt op de kleine pot, de grote pot, in het zand, op het strand, op het gras en tegen de boom. meestal op tijd met af en toe een klein accidentje. maar dat zien we graag door de vingers natuurlijk. eindelijk geen pampers meer. hoe fijn is dat! voor twee maanden althans. kleine zusbroer doet het binnenskamers absoluut geweldig: 1400 grammen en 35 centimeter. perfecte groei, perfecte orgaanstructuur, perfecte hersenen en hartkamers en alles wat een ongeboren kind van 30 weken moet hebben.
een geboren kind van 32 maanden houdt vooral van rollenspelen: zij gloria assepoes, hij de prins. zij is haar schoentje verloren en de prins brengt het terug met de vraag of ze met hem wil trouwen. samen naar zee met een geïmproviseerde stoelentrein, uitstappen, op zoek naar een terrasje, de menukaart vragen, de mevrouw roepen om te bestellen en achteraf betalen natuurlijk. dokter en verpleegster spelen. gloria doet niets liever dan iedereen verzorgen. al chance dat die fantastische paashaas een echte doktersset gebracht heeft. kan die kapotte hoofdtelefoon eindelijk echt in de prullenmand en moet die niet meer dienen als stethoscoop.

22:27 Gepost door cien schelkens | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Zo herkenbaar allemaal, aan beide zijden: ik als mama die de eerste schooldag ervaarde als een oneindig lange dag!!Ik als juf die kindjes omarm met een nieuwe boekentas, brooddoos, alles netjes verzorgd en vooral een mama troost :)!
Ze gaat dat goed doen, Gloria, en tja, als mama is het weer een stapje in het 'loslaten'!
Ik denk alleszins aan jullie morgen, veel succes, maar ik denk dat het goed zal verlopen!!!
En fijn te lezen dat met broerzus alles ok is (al zou ik graag Gloria de naam horen zeggen 'ik ben namelijk expert in kinderen die iets niet goed articuleren :))')

Gepost door: karin | 15-04-12

Zo herkenbaar, aan beide kanten :)! Als mama je dochter voor de eerste keer naar school: nieuwe boekentas, mooie brooddoos,... Ze gaat dat goed doen, ik ben er zeker van, ik denk vooral aan de mama: weer een beetje 'loslaten'!!
En dan de andere kant: de juf, die ziet dat er een kind bij komt met een warme thuis, waarvan de mama een goed gevulde brooddoos en fruit voorzien heeft. Een mama die haar kind graag ziet en het oh zo moeilijk heeft; Een dag waarvan je weet dat die als mama uuuuuuuuuuuren duurt!!
Ik denk aan je morgen, mama, maar het komt allemaal goed!
En zo jammer dat ik Gloria de naam van broerzus niet hoor zeggen, ik ben gespecialeerd in het ontcijferen met mijn spraakgestoorde kleuters :))))
Maar oh zo fijn te lezen dat broerzus goed groeit!!!!

Gepost door: karin | 15-04-12

superbenieuwd hoe het vandaag dan echt gelopen is...
we spreken snel af om dat allemaal eens te bespreken!

maar eerst ga ik nog wat dozen vullen want maandag starten ze hier om een nieuw dak te leggen en dus moet onze gehele bovenverdieping leeggemaakt worden en de inboedel verhuisd. en laat dat nu net de verdieping van mijn atelier zijn... :-(
vééél dozen dus...

tot gauw, maar niet eerder dan volgende week woensdagmiddag.
ik hoor dan graag het verhaal van Gloria's eerste schoolWEEK! :-)
nog veel succes en weinig waterlanders!

XXx

Gepost door: mus | 16-04-12

ik wilde zeker reageren en ik dacht dat mijn eerste 'schrijfsel' niet was aangekomen, vandaar 2 x een beetje hetzelfde. Sorry! Je mag er gerust één verwijderen hoor!!

Gepost door: karin | 19-04-12

De commentaren zijn gesloten.