02-09-13

brief aan mijn vierjarige dochter

lieve dochter,

gloria poria potloodgat. heel de straat ligt vol chocolat van gloria poria potloodgat. dat zing ik wel al eens voor jou. of beter: dat zingen we al eens samen, want je bent nog steeds gek op zingen en vooral dan liedjes met jouw naam in. eergisteren met je verjaardag (ja, sorry gloria, ik ben twee dagen te laat) kreeg je een mooie zonnebloem cadeau van een vriendin van mij. rond die bloem hing een kaartje waarop stond geschreven: 'een zonnebloem voor een bloem van een meisje'. dat ben je, honderd procent, een bloem van een kind. je bent overal graag gezien, je ben actief in de klas, je hebt veel vriendinnen, je wordt uitgenodigd op elk verjaardagsfeestje, je neemt initiatief, je bent slim, je bent grappig, je bent enthousiast, je kent weinig schroom, je mag altijd overal gaan logeren. je vlechten wapperen in de wind wanneer je met hoge snelheid komt aangestept. alleen spijtig dat je - eenmaal back home - toch een pakske kunt zagen: omdat je je kleren niet wil aandoen, omdat je je kleren niet wil uitdoen, omdat je je haren niet wil laten kammen, omdat je niet wil eten, omdat je honger hebt, omdat je niet wil slapen, omdat je een ijsje wil voor het eten, omdat je je tut niet vindt, omdat je wil fietsen, omdat je niet meer wil fietsen, omdat je over elke oneffenheid struikelt, omdat je het te koud hebt, omdat je het te warm hebt, omdat je wil schilderen, omdat je gewoon de zaag in hebt.
en natuurlijk is het voor jou een bewogen jaar geweest: je hebt een broer gekregen. je hebt moeten leren dat de aandacht niet meer alleen op jou gevestigd werd. straffe les, lijkt me. ook al zie je pablo supergraag en zijn jullie een wonderlijk team. als je ergens bent waar hij niet is, zal je altijd naar hem vragen. als je ergens iets krijgt, zal je altijd iets extra voor je broer vragen. daar zit het probleem dus niet. en eigenlijk is er helemaal geen probleem. want er is niets mis met jou, het is alleen soms vreselijk vermoeiend - dat tegendraads gedrag. en zowel je papa als ik blijven het moeilijk vinden om met jouw wispelturigheid op de juiste manier om te gaan.
maar ik mag het niet dramatiseren. je blijft in de eerste plaats een bijzonder miesje meisje dat enorm groot wordt en enorm veel indrukken opdoet. je leest graag voor (heel schattig om te horen hoe je je eigen interpretaties maakt van de verhalen van jip en janneke), je schildert graag, je maakt graag krokodillen van eierdozen. vaak heeft het ook met mijn eigen stressgevoeligheid te maken. ik hou van je gevatheid ('mama, ik wil een nieuwe fiets met een stoeltje achterop voor pablo. en als pablo naar de hemel is, dan kunnen mijn knuffels in dat stoeltje'), van je efficiëntie ('mama, ik kan toch gewoon jouw nagellak gebruiken, dan hoef je er voor mij geen meer te kopen'), van je openheid ('dank je voor alle dingen, mama'), van je enthousiasme ('het was de leukste dag van altijd').
je bent een onlosmakelijk deel van ons gezin, je bent de gekke zus van je broer, je bent de trompet van de straat, je weet het altijd beter, je kan heel erg lief, zorgend en teder zijn. en je lijkt op mij. het bloed kruipt waar het niet kruipen kan.

gelukkige verjaardag, missie. ik geef je een dikke kus op je voorhoofd en wens je een heerlijk nieuw jaar toe.

lovu,
xmama

23:08 Gepost door cien schelkens | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

En Gloria, nog één ding: je hebt een mama uit de duizend!!!!!

Gepost door: karin | 02-09-13

gooed gesgreve, mor het is het zaag in hemme, het zaag of zennek er neffe, ik wil ni zage natuurlijk, mor ne mens mut is kunne meuzze, zeker attem oep zen gemak is,,, groete uit beijes,,,, het beste deurrep van de wereld en van de maan, en mars, trawwes er is nog een gat in de markt: de witte mars, of besta da al? ne witte mars waarvan een deel nor een goei doel ga, een kinderbos of zo,, mor ni in turnawt he,, der zen grenze,, gelukkige verjaardag snotneus, ge wet ze goe te kieze,,,awwers bedoel ik,,,

Gepost door: db | 03-09-13

mooi & waar & mooi & waar & ...
schitterend cien!

en ja, ze lijkt echt op jou.
en natuurlijk heeft ze ook trekken van dominique.
wat een zegen!

prachtige meid, geweldige ouders, schattige broer.
wat een familie!!!!

XX

Gepost door: mus | 03-09-13

De commentaren zijn gesloten.