24-01-14

2014

foto 1.JPGhet nieuwe jaar is daar! vol vroege ochtenden, groeispurten en zwemlessen. wat gaat het hard. gloria temidden van al haar vriendinnen, letters die ze probeert te schrijven (de A is het tentje, de B het streepje met de twee buikjes, de P het streepje met een klein buikje, nieuwjaarsbrieven die ze perfect uit haar hoofd kent en uitvluchten die ze verzint om niet naar bed te moeten ('mijn voeten zijn zo koud', 'mijn achterpoep doet zo'n pijn', 'ik denk dat mijn hoofd nog niet moe is', 'er zit geen honing in mijn tasje melk', 'mijn tasje melk is niet meer warm', 'ik heb een haar in mijn keel', 'ik kan mijn vingers niet meer bewegen' ...). pablo zit gewrongen tussen zijn nieuwe peutertuin waarvan hij nog niet weet of hij het leuk vindt, de woorden die hij wel kan uitspreken (mama, papa, boot, aap, ijs, op, (ge)morst, toe, open, (gl)o(r)ia, ja, nee) en diegene die hij nog niet over zijn lippen krijgt maar waarvan hij perfect weet wat ze willen zeggen. hij is enorm knuffelbaar, maar ook enorm hevig en snel ontvlambaar. als de boterham bijvoorbeeld niet gesneden is volgens die manier die hij in gedachten had. of als iets niet snel genoeg komt. of als hij ervoor kiest om zijn patatten in de rondte te smijten. pablo is graag buiten, houdt van frisse lucht en eenden. hij neemt graag risico's door op hoge glijbanen te klauteren, maar kan evengoed beginnen blèren wanneer hij geen uitweg meer ziet. pablo is dus nog niet echt ingesteld om snel te reageren en van koers te veranderen. gloria daarentegen verzint voor elk probleem wel een oplossing. heerlijk vind ik dat. als we 's morgens samen naar school vertrekken en gloria wil absoluut haar pop meenemen, en ik probeer dat af te raden omdat noch ik noch zij plaats heeft om die pop weg te steken (want ja, ik heb nog altijd geen nieuwe fietstassen na mijn fietsdiefstal van twee maanden geleden), zegt ze (waar ik nog niet aan gedacht had): 'maar pablo kan die toch vasthouden'. en gelijk heeft ze. dus pablo ontfermt zich over pop lola tot aan de klasdeur (waar hij lola dan weer niet meer wil afgeven - maar dat is een ander verhaal). ze stelt voor om haar klaskaft in twee te vouwen omdat die te groot is om in haar rugzak te passen. ze lanceert de regel dat ze op maandag zelf haar boterhammen mag smeren. ('als ik mijn boterhammen zelf smeer, mag ik ook zelf kiezen wat ik er tussen doe, niet mama?')
volgens mij staat het hoofd van gloria nooit stil: niets vergeet ze en bij alles heeft ze wel een bedenking of commentaar. (tja ... ) maar het allerbelangrijkste is dat ze door het leven huppelt als een jong hertje. ze blijft enthousiast over haar klas en haar juf en ze is enorm betrokken. afgelopen week moest pablo even het ziekenhuis in voor een mannnenprobleempje urologie: hij (of beter:) zijn piemel werd besneden omwille van een te nauwe voorhuid. alles goed verlopen. ontroerend is dan de openheid waarmee gloria hem 's avonds begroet ('oh broer, ik heb je echt gemist, ik heb de hele dag aan je gedacht'), pablo zo snel mogelijk wil uitkleden (ook zijn pamper, mama?), compleet tot hij in zijn blootje staat, zijn piemel goed bekijkt,  zegt: 'de zus vindt dat jij een hele mooie nieuwe piemel hebt' en hem overlaadt met kussen (pablo, niet de piemel).
wat hoop ik dat die twee elk op hun eigen tempo blijven evolueren met respect voor elkaar en voor iedereen die hen omringt. ondertussen is pablo aangemeld op de school van gloria en weten we op 7 februari of hij in januari 2015 kan starten in de instapklas van juf heidi. op dat moment zal gloria aan haar zes laatste maanden in de kleuterschool beginnen. pieuw. die letters zullen alvast geen probleem meer vormen. daarstraks versierde ze een verjaardagskaart voor een vriendin en moest ze de letter K schrijven (streepje met het bekje van de vogel) en merkte ze op: 'dat is zoals in kerstboom'. en afgelopen woensdag ging ze 's middags kaka doen op haar potje in de livingomwille van gloria's selectieve luiheid om niet naar boven te moeten om te **ijten, maar ook omdat pablo sliep en hij inderdaad van het minste geringste wakker wordt. gloria stapt van haar pot. in een reflex kijk ik naar haar stront en denk ik: 'tiens, die lijkt wat op een schildpad'. gloria draait zich om, kijkt naar haar pot en zegt:'kijk, mama, net een schildpad'. joeh! op zo'n momenten vind ik dat ik goed bezig ben. daarvoor doe ik het. op andere momenten ben ik chronisch moe en slaag ik er nog altijd niet in om rustig te blijven wanneer het niet loopt zoals ik het wil. ik blijf blijkbaar graag dirigeren en regisseren, maar zoals ooit iemand zei: 'kinderen en dieren moet je niet regisseren'. dan maak ik het heel stil in mezelf en probeer ik mildheid, overgave en samenhorigheid binnen te laten.

foto 2.JPGfoto 3.JPGfoto 4.JPGfoto 5.JPGfoto 6.JPGfoto 7.JPGfoto 8.JPGfoto 9.JPGfoto 10.JPGfoto 11.JPGfoto 15.JPGfoto 16.JPG

17:26 Gepost door cien schelkens | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Jullie doen dat goed..en gloria is een echte superlady! xx

Gepost door: heidi | 24-01-14

smakelijk leesvoer!
grandioos gewoon, vooral de adoratie voor de nieuwe piemel van de zus (de adoratie, niet de piemel ;-) )

en geweldig mooie kinders!
goe gedaan en goe bezig!

XX

Gepost door: mus | 24-01-14

wat worden ze groot! er is zo veel warmte en liefde in jullie gezin, dat kan alleen maar goed komen; veel fijne dagen in 2014 samen met je gezin!

Gepost door: karin van den broeck | 26-01-14

De commentaren zijn gesloten.