06-03-14

voorjaarblues

foto 1.JPGgloria zit in de slimme vragen-fase. dat heeft ze al wat langer, maar nu des te extremer sinds ze fan is van 'kapitein winokio's grote notenboot', het heerlijke muziekprogramma van de gelijknamige kapitein. op een moment in de aflevering mogen de aanwezige kinderen vragen stellen over het instrument dat centraal staat in die uitzending. iets wat er bijna elke keer gevraagd wordt, is: 'van wat is dat gemaakt?' en het heeft blijkbaar een grote indruk op haar nagelaten, want met de (on)regelmatigheid van de klok vraagt ze: 'mama, van wat wordt haar gemaakt?' 'mama, van wat wordt een televisie gemaakt?' 'en nu een hele goeie mama, van wat wordt huid gemaakt?' 'mama, van wat wordt een wc gemaakt?' 'en ook een hele goeie mama, van wat wordt bloed gemaakt'. want ja, gloria vindt zichzelf geweldig. tja. op school tijdens het oudercontact kreeg ze alleen maar goeie punten, behalve dan dat er iets te zeggen valt over haar 'werkijver'; ze is nogal snel kontent. enthousiast en al, daar niet van. altijd als eerste om aan een nieuw werkje te beginnen, om haar verfschort voor te binden, om het papier in stukjes te snijden ... alleen vindt ze na een paar minuten dat het wel weer volstaat. maar dat is buiten juf sandra gerekend. die geweldige juf sandra, de lieveling van de hele klas, de juf die elk kind naar waarde schat, de juf die levensgrote pinokkiopoppen met cornflakesdozen en papier maché maakt, de juf die houdt van dansen en verkleden, de juf die van elk knutselwerk een kunstwerk maakt. die juf sandra weet dat gloria nogal snel vindt dat haar werkje klaar is. dus zodra gloria haar billen optilt en haar stoel verlaat, komt juf sandra naar haar toe en zegt: 'zitten er weer krokodillen achter uw billen, gloria?'. waarop gloria braafkes opnieuw op haar stoel gaat zitten en doorwerkt tot 'haar' kikkerwekker afgaat en het tijd is om het werk te beëindigen. gloria vindt die regel prima. nooit zeurt ze om wat er op school is gebeurd. ze is zeer aanwezig in de klas, maar volgens de juf is ze absoluut fijn om in de buurt te hebben en geeft ze makkelijk toe wanneer ze het bij het verkeerde eind heeft. (c. knikt geruststellend) en ze is verliefd. op iori. om de haverklap maken ze ruzie, maar toch blijven ze bijeen .... iori is niet altijd lief voor haar, maar zij blijft volharden. en blijkbaar heeft ze een goede invloed op hem. iori ligt beter in de groep sinds hij verkeert met gloria. hij is rustiger en liever. hij is vrolijker.

1655860_10203112462324164_1015978447_n.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

carnaval was natuurlijk weer de topdag van het jaar. en zoals het een echte vierjarige betaamt, ging gloria verkleed als prinses. bye bye allerschattigst lieveheersbeestje-dat-je-ook-langs-de-andere-kant-als-bij-kan-dragen-pak. nee hoor. gloria windt opa zolang rond haar vinger tot hij toegeeft: maar natuurlijk krijg jij een echte prinsessenjurk, liefje. dus opa te voet naar de colruyt op zoek naar een prinsessenjurk. het was er gelukkig één die het liefdadigheidswerk van studio 101 niet moest steunen. danku papa om mijn nederige bede te aanhoren. en het moet gezegd: gloria straalde als prinses. pablo liet het allemaal wat aan zich voorbijgaan. inderdaad, hij kreegt ook een kostuum van opa. maar eigenlijk interesseerde hem dat niet echt. wil jij nu echt dat ik dat tijgerpak aandoe? ok, dan. nee, ik ga niet brullen als een leeuw. nee, ik doe mijn tut ('boef' volgens pablo - weet begot niet vanwaar dat vandaan komt) niet uit voor de foto. laat mij maar tv kijken.

foto 2.JPG

het lijkt alsof pablo vrede heeft gesloten met zijn algehele ontwikkelingssprongen. het lijkt alsof hij er zich niet meer zo tegen verzet. hij is erg vrolijk de laatste tijd (op enkele nachtelijke terreuraanslagen na) en heeft ook het begrip 'humor' ontdekt. hij weet dat hij mensen kan laten lachen en hij kan zelf ook erg lachen met de mensen die hem omringen. zo maakt hij van een framboos een rode neus en van een niet-koolzuurhoudende drank een koolzuurhoudende drank waarvan de blaasbubbels over het glas en de tafel spuiten. erg grappig, ja. als ik 1 seconde mijn hoofd draai, staat hij in het midden van de tafel. hij manoevreert het keukentrapje naar waar hij het hebben wil en geraakt zo aan het hoogste boekenschap. ook nog een van zijn hobby's: boekenkasten uitladen. inladen staat nog niet in zijn woordenboek. eigenlijk houdt pablo zich vooral bezig met dingen die geen speelgoed zijn: plastieken pottekes versjouwen, schoenen verzetten ... volgens mij heeft hij nog geen duploblok aangeraakt en geen enkele toren gebouwd. bye bye electrische trein die hij van sinterklaas gekregen heeft en waarvan ik dacht dat dat zijn topspeelgoed zou worden. gelukkig vindt gloria het wel fijn om met de sporen een treinparcours te bouwen. wie weet komt het binnen een paar jaren nog goed.
ook in de reeks 'uitvluchten met de bedoeling niet te moeten gaan slapen' blijven we evolueren:
'ik kan niet slapen van de muggen'
'het is winter, gloria, er zijn geen muggen'. 'het zijn zomermuggen, mama'.

'ik moet mijn onderhemdje waarop een poes staat nog aandoen onder mijn pyjama. als ik dan bang ben, kan ik dat tegen mijn poesje zeggen'. 

'ik wil het verhaaltje van takkie die ziek is. - hier staat het, denk ik mama. of nee, hier. oei, nu vind ik het niet meer.'
'ik zal eens kijken bij de lijst van alle verhaaltjes, gloria. ik kijk bij de 't' van takkie. er staat geen verhaaltje bij dat begint met 'takkie'. misschien bij de 'z' van 'ziek' of bij de 'v' van verkouden (ondertussen zijn we weeral vijf minuten verder)- nee, gloria, ik vind het niet... ah, hier staat een lijst per onderwerp. gevonden: het verhaaltje heet 'arme takkie'.
'maar eigenlijk wil ik liever het verhaaltje van de tent'.

en zo fantaseren en leven we verder. op het ritme van de seizoenen en op de regelmaat van de structuur die een kind van 20 maanden nodig heeft. en zie daar: het wonder is geschied. pablo speelt in de zandbak van de speeltuin met zijn verse schepjes en emmertjes en slaagt erin om meer dan tien minuten op zichzelf te spelen. joehoe. volgende keer toch die gazet meepakken.

15:04 Gepost door cien schelkens | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

naar buiten! het is lente!!

heerlijke fantasievolle dagen, gekleurd op kinderformaat.
moet het meer zijn?

XX

Gepost door: mus | 08-03-14

daarvoor dienen opa's, smelten voor de smeekbedes van hun kleindochter, zalig toch! En laat de creativiteit van Pablo en de spontaniteit van Gloria maar zegevieren. Ze gaan het maken in het leven, ik voel het nu al ;).

Gepost door: karin van den broeck | 11-03-14

De commentaren zijn gesloten.