29-09-14

alles komt terug (sept 2014)

op de dag na gloria's vijfde verjaardag wandelt ze fier haar nieuwe apenklas binnen. juf fatima verwelkomt haar met een brede glimlach. pablo blaat de hele tijd dat hij naar de 'schapenklas' gaat. alleen zal hij dat niet op 1 september 2014 doen, maar wel op 3 januari 2015. mijn zoon heeft nog niet zo'n goed tijdsbesef. hij zeurt dus om zijn rugzak en zijn brooddoos. en hij wil absoluut naar zijn eigen klas. 'daa-aag gloria, daa-aag', glundert hij. gloria is al druk in de weer om haar nieuwe klas te ontdekken. nieuwe klas, maar vertrouwde vriendjes dus geen wolkje aan de hemel. iedereen blij. pablo enkele minuten later iets minder wanneer hij opnieuw in zijn fietsstoel wordt geduwd en naar 'de zeppelin' wordt gereden. 'de zeppelin', 't is te zeggen: de laatste tijd is het eerder 'naar janne', zijn favoriete verzorgster. pablo zegt zelf dat hij niet naar de zeppelin wil, maar wel naar janne. of soms ook 'vandaag blijf ik bij jou, mamatje'. smelt smelt.
foto 3 (1).JPGfoto 2 (3).JPG
boterhammen worden gesmeerd, appels gesneden, schoolberichten gelezen, invulstrookjes ingevuld. er wordt getroost, geruzied, omarmd en gewassen, ijslolly's gemaakt, namen verzonnen voor nieuwe huisdieren, nagedacht over de hemel, gedanst en gebouwd. pablo slaapt sinds enkele weken in een satijnen slaapkleed van hello kitty (die hij liefdevol 'hallo ketting' doopt). o wee als de slaapoutfit omwille van omstandigheden (melk, choco, pizzzz) niet kan aangetrokken worden. hij voelt zich fijn in satijn. en dan nog het liefst zonder pamper. ik kan hem geen ongelijk geven: satijn schuurt niet, maar zalft. en dat tegen zijn mini-balletjes hell yeah! gloria vindt dat maar raar. 'en nu is pablo ook met mijn armband weg. mama, pablo heeft mijn diadeem in. mama, pablo pikt mijn engelenvleugels. mama, pablo doet mijn balletrokje aan ...' och. elke fase heeft zijn tijd. en het kind voelt zich top. 
gloria's juf is ook top. wat een madam. je ziet haar stralen en met haar al de kinderen van haar klas. ze regeert met ijzeren, doch rechtvaardige, hand. ze leert die koters onwaarschijnlijk veel. en die kinders nemen dat van seconde één zonder twijfelen aan. omdat juf fatima enthousiast is en leeft voor haar vak, voor haar kinderen en voor het welzijn van haar gasten. dat zie je, dat voel je, dat ondervind je. gloria hangt aan haar lippen. ze imiteert haar. 'juf fatima heeft ons geleerd over de voedselpiramide. dat is dat je veel fruit moet eten en veel moet bewegen en niet mag snoepen. pablo, wat zit er in de voedselpiramide?' 'snoepjes!' 'neee  pablo, snoepjes zijn niet gezond.' 'snoepjes zijn wel gezond.' 'nee, pablo, snoepjes zijn niet gezond.' 'snoepjes zijn lekker'. discussie gesloten.
zo'n klein ventje en zo'n uitgebreide woordenschat. pablo praat als een kind dat minstens enkele maanden ouder is. enorm charmant en schattig, dat is het minste dat je kan zeggen. hij zet zijn werkwoorden op de juiste plek in zijn zin, hij gebruikt bijvoeglijke naamwoorden, hij praat aan tafel mee als één van ons vieren.' en dan vergeet je hoe dat vroeger was. toen hij enkel klanken kon uitkramen of woorden kon zeggen. 
er komt wel een zekere rust nu ze wat groter worden. gloria komt zelf uit bad, droogt zich zelf af en doet haar kleren zelf aan. pablo eet alleen. en toch - hoe zwaar het soms ook is - verlang ik opnieuw (af en toe) naar die afhankelijkheid, dat je echt het verschil maakt voor hen, dat ze je nodig hebben. dat je voor hen moet zorgen, hen troosten, hen wiegen, hen geborgenheid bieden. en natuurlijk wieg, zorg en koester ik nog steeds, het zij dan niet altijd letterlijk meer. en ben ik ook enorm blij dat ze hun eigen stappen zet. maar soms ben ik (stiekem) blij met een melkvlek op mijn jurk, een verloren tutje in mijn handtas, een regenjas(je) in mijn fietstas, een lege brooddoos.

 

foto 4 (1).JPGfoto 4 (2).JPG

23:20 Gepost door cien schelkens | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

ahah!
nog meer blogvoer!!
en superleuke foto's.

we like!!!
fijne verhalen

Gepost door: mus | 30-09-14

wat gaat die Pablo nog veel harten doen smelten met die prachtige ogen en blonde krullen ;:
En Cien, heel je leven lang zal je je kids geborgenheid bieden en ze troosten want mama's zijn onmisbaar!!!

Gepost door: karin van den broeck | 05-10-14

De commentaren zijn gesloten.