31-08-15

brief aan mijn zesjarige dochter (30 augustus 2015)

allerliefste gloria, 
gloria 6! zonder tekst.jpg

jouw zesde verjaardag luidt een totaal nieuw tijdperk in: het tijdperk van lezen en schrijven. aan de vooravond van jouw nieuw leeravontuur ben je gezond zenuwachtig voor al die letters en cijfers. je bent blij dat je bij juf sofie gaat zitten, want naar het schijnt is dat 'een lieve'. en grote gloria van de overkant van de straat heeft daar ook bij gezeten. je bent gezegend met een absoluut prachtige nieuwe boekentas en pennenzak in dezelfde stijl. zo hebben we het graag: dat alles een beetje assorti is. jij hebt oog voor details. soms weet ik niet waar je het haalt, maar je merkt zaken op die ik al lang over het hoofd zou zien of waar ik domweg niet aan zou denken. je ziet wanneer je kleren mooi bijeen passen. je weet dat ik twee weken geleden fishsticks heb gekocht ('anders kunnen we die fishsticks opeten die nog in de vriezer zitten?'). je herhaalt perfect wat jouw juffen jouw voorschrijven ('één kleine handdoek om met de voeten op te staan, één grote handdoek om mij af te drogen en makkelijke kleren en schoenen, mama, voor het zwemmen') en je hebt supergoeie ideeën ('anders moeten we die pistachenootjes in kleine stukjes hakken voor op de taart?'). tja. je gaat heel snel. fysiek gezien lijk je eerder 8 dan 6. en soms moet ik zelfs kleedjes van 10 jaar kopen. voor de lengte dan, want je blijft een smalle deerne. volgens je papa heb je de fysiek om aan sport en atletiek te doen. je bent inderdaad rank en kan snel lopen met je lange benen. fietsen kan je ook snel. afgelopen tour de france koerste je in het boelaerpark mee met de kinderkoers en werd je tweede. het was een afvallingsrace van 6 ronden, waar bij elke ronde de laatste afviel. vijf rondes lang was je elke keer eerst. tijdens de finale haalde jouw tegenstander het nipt van jou. die slimmerd had zijn krachten gespaard en zorgde er elke keer voor dat hij niet laatst was. jij ging echter elke keer voor de eerste plaats waardoor je op het einde stikkapot was. maar glunderde van trots. opa en papa konden hun geluk niet op. kwam daarbij nog dat jij fietste met je sandalen en je zomerjurkje terwijl de rest van je tegenstanders getooid waren met koerstruien en helmen. hoogdag dus, 4 juli.
IMG_7557.JPG
je kan heel geconcentreerd zijn en je helemaal verliezen in een film of een televisieprogramma. dan zit je veel te dicht tegen de tv, je mond halfopen, en is er geen enkele stem die je uit je trance kan halen. je houdt van herhaling: twintig keer 'sien van sellingen' na elkaar, telkens dezelfde aflevering van 'pippi langkous', de theaterversie van 'woezel en pip'... je zingt luidkeels mee met alle liedjes of tunes, letterlijk woord voor woord. je geheugen is onmetelijk lijkt me.
de enige die je uit je trance kan halen is pablo natuurlijk. omdat hij niet alleen luid praat, maar je ook nog eens fysiek benadert. en dat kan je natuurlijk niet negeren. gelukkig ben jij ook fysiek ingesteld: knuffelen, dicht bij elkaar hangen, strelen, masseren ... je vindt het allemaal geweldig. maar het zotte geweld van je broer tart alle verbeelding. hij is zoooo aanwezig. meestal lijkt jou dat niet te deren. meestal vind je dat wel 'koddig' zoals je dat zelf benoemt. je houdt van hem met heel je hart en ziel (terwijl hij slaapt zeg je tegen mij: 'mama, ik hou echt zoveel van hem dat het soms pijn doet.) jullie fokken elkaar vaak op, maar net zozeer troost jij hem of bescherm jij hem. je bent echt zijn gids en je raakt niet van hem af. je wil al maandenlang een papa-mama-gloriadag, maar elke keer we iets afspreken komt pablo er weer tussen. dan wil hij mee op stap, of heeft hij geen zin om naar de oppas te gaan of wil hij doen wat jij gaat doen. en dan zeg je zelf: 'ok, kom dan maar mee.', want je wil niet dat hij ongelukkig is. maar gloria, die papa-mama-gloriadag komt er snel van, ik beloof het je. 

IMG_7550.JPG
de afgelopen weken ben je zwaar aan het oefenen op het hele oeuvre van 'kinderen voor kinderen'. sinds je afgelopen zomer in frankrijk met je hollandse vriendinnen die liedjes hebt ingestudeerd, ben je helemaal gewonnen voor hun muziek en ambiance. toegegeven, in de loop van de jaren is de muzikale onderstroom wat meer hipper en flashier geworden. maar ik ben blij dat een 'goeie ouwe' zoals 'meidengroep' het ook anno 2015 prima doet bij een 6-jarige. wanneer ik het vandaag de dag meezing, jij een beetje raar uit je ogen kijkt bij mijn gezang en ik zeg 'ik kon dat liedje vroeger goed meezingen hoor gloria', antwoord jij: 'vroeger ja.' (met de nadruk op vroeger), dan doe ik even alsof er een vuiltje in mijn oog zit. maar dus ook toegegeven: 'meidengroep' was in mijn tijd mijn absolute lievelingsnummer. net zoals het mijn grootste droom was om ooit met kinderen voor kinderen mee te mogen doen. jaar na jaar schreef ik dezelfde brief. maar tevergeefs: voor vlamingen was er geen plaats. je hebt een dvd geleend van de bibliotheek dus naast de teksten kunnen nu ook de bewegingen ingeoefend worden. 
je bent een doorzetter en een beterweter. in parijs enkele maanden geleden wilde je absoluut weten waarom er mensen in een tent sliepen naast het centre pompidou. 'is het dan een camping hier?' 'nee, liefje, geen camping.' 'maar waarom slapen ze hier dan in een tent.' 'omdat ze geen huis hebben.' 'maar dan kunnen ze toch bij hun familie of hun vriendjes logeren.' 'die hebben ze soms ook niet. en soms komen ze uit een ander land en zijn ze helemaal alleen.' 'maar dan moet er iemand hen toch helpen?' 'ja, liefje dat is waar.' in de loop van de weken die volgen op onze minivakantie in parijs kom je te pas en te onpas terug op het tentverhaal. vol ongeloof dat er op deze wereld mensen zijn die het minder goed hebben dan jijzelf.
lieve wereldverbeteraar, ik wens je alle succes van de hele wereld voor een mooi en boeiend eerste leerjaar. ik ben ervan overtuigd dat je snel en goed gaat kunnen leren lezen. 

IMG_7603.JPG
IMG_7592.JPG
maak veel vriendjes, blijf grappig en bijdehand en draag iedereen een warm hart toe. je bent graag gezien door vele mensen. je bent uniek en daarom hou ik zoveel van jou.
slaapwel lieve schat, happy birthday.

xmama.

 

22:44 Gepost door cien schelkens | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Cien...je hebt me weer zo ontroerd.....die lieve Gloria!
en die kinderen voor kinderen....wat hebben we daar vroeger toch van genoten....jij was degene die de playback shows ineen stak.....en jullie waren steeds bij de prijzen.....dus....Gloria....je lieve mama had ook dat talent ....en nog.....
een dikke kus voor je speciale verjaardag!
ritje

Gepost door: Rita Bredael | 31-08-15

wauw!

Gepost door: mus | 01-09-15

ik wens je een gelukkige verjaardag Gloria! En Cien, zes jaar geleden, spannende tijden voor jou als mama! Maar jullie zijn er samen doorgekomen, en hoe, schitterend! X

Gepost door: Karin van den Broeck | 01-09-15

De commentaren zijn gesloten.